Wat is webhosting

Hosting
Door:
Thomas Kleverlaan
leestijd:
3
minuten
17 november 2021
Wat is webhosting

Voor elke onderneming is een website van levensbelang. Het is immers vaak het eerste een potentiële klant van een bedrijf ziet als hij of zij naar een specifieke dienst of product zoekt. De website is daarmee het visitekaartje van de onderneming geworden. Een eerste indruk is daarom bepalend voor de vraag of een bezoeker klant wordt. Werkt de website niet goed doordat deze bijvoorbeeld traag laad, dan kan dat ten koste gaan van de groei van de onderneming. Goede webhosting is daarom essentieel als je serieus aan de slag wilt gaan met je website.

Wat is webhosting?

Webhosting is in feite niks anders dan bereikbaar maken van je website op het internet. Je hebt daarvoor eigenlijk niks meer nodig dan een computer die continu verbinding heeft met het internet. In de praktijk zijn het vaak gespecialiseerde hosting bedrijven waar je de benodigde ruimte huurt om je website op te plaatsen. Het hostingbedrijf zorgt er dan voor dat je website bereikbaar is en blijft. In de meeste gevallen huurt een professioneel webhostingbedrijf ruimte in een datacentrum om daar speciale servers te plaatsen. Het voordeel van zo’n datacentrum zit vaak in de beschikbare bandbreedte en de infrastructuur. Op die manier is het risico dat een website tijdelijk onbereikbaar wordt minimaal.

De aandachtspunt bij het kiezen van webhosting

In Nederland zijn honderden hosting bedrijven actief. Helaas zijn niet alle bedrijven die zich met webhosting bezig houden even professioneel. Het is daarom verstandig om van te voren een helder beeld te hebben van je verwachtingen. Zo zal je voor een webshop hele andere eisen en wensen hebben, dan voor een klein reisbureau. Naast het wensenpakket is ook de bereikbaarheid en de klantenservice van groot belang. Ook al kan je veel antwoorden online vinden, als onderneming wil je natuurlijk zo min mogelijk tijd verspillen aan het zoeken naar een antwoord. Een webhostingbedrijf wat je dan snel te woord kan staan en antwoord kan geven op je vragen is daarom essentieel. Een ander belangrijk aandachtspunt is de mogelijkheid om je hostingpakket mee te laten groeien met de groei van je onderneming. Wordt je webshop bijvoorbeeld steeds populairder, dan kan het raadzaam zijn om een hostingpakket te nemen wat de verwachte groei van het aantal bezoekers op kan vangen.

De verschillende soorten webhosting

Ben je op zoek naar een nieuwe hostingprovider, het bedrijf wat de webhosting voor je website kan leveren, dan is het goed om te weten welk type webhosting je nodig hebt. In feite gaat het in dat geval om de specificaties van het gewenste hostingpakket. Voor een gewone, informatieve website zal je normaliter genoeg hebben aan een standaard pakket, eventueel aangevuld met de mogelijkheid om gebruik te maken van een database. In dat geval zullen de meeste hosting pakketten voldoen aan je wensen. Maak je daarentegen gebruik van een Content Management Systeem (CMS), dan wordt het een ander verhaal.

Webhosting voor een CMS systeem

In veel gevallen zal je website gebruik maken van een CMS, zoals Wordpress, Joomla of Magento. Dergelijke systemen vormen een perfecte basis voor je website. Dat betekent in de praktijk wel dat het hostingpakket wat je wenst te gebruiken hiervoor geschikt is. Indien je gebruik maakt van het Magento CMS voor je webshop, dan zal je hostingpakket moeten beschikken over de volgende specificaties:

  • Server: Apache 2.2 of 2.4 (met mod_rewrite)
  • Nginx 1.8 (of nieuwer)
  • Php-versies: minimaal 5.6.5 (versie 7.0.2, 7.0.4 en 7.06 is aanbevolen)
  • Database: Mysql 5.6. (voor Magento 2.1.2 is Mysql 5.7 is beter)

In veel voorkomende gevallen is het aan te raden om na te gaan of bepaalde php-modules door het hostingbedrijf zijn geactiveerd. Daarbij moet je denken aan de volgende modules: bc-math, curl, ImageMagick 6.3.7, mbstring, mcrypt, mhash, openssl, PDO/MySQL, SimpleXML, sml, soap, xml, en zip.

Shared en managed webhosting

Bij de keuze voor een hostingpakket kan je er voor kiezen om de controle zelf te behouden. In dat geval is het handig als je een beetje verstand hebt van webhosting. Je zal dan zelf aan de slag moeten gaan met het installeren van de benodigde software als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een CMS-systeem. Ook het installeren van een SSL-certificaat zal je in het slechtste geval zelf moeten doen. Is dat iets waar je tegenop ziet, kies dan voor managed hosting. In dat geval neemt het hostingbedrijf (bijna) alle zorgen uit handen. Je hebt dan geen omkijken naar het technische gedeelte en je hebt je handen vrij om je bezig te houden met de website en de content die je toegankelijk wilt maken voor je bezoekers. Deze optie is vooral handig als je zeker wilt weten dat alle technische details goed zijn geregeld.

Snelheid van je website

Naast een goede bereikbaarheid van je website, is ook de laadtijd van belang. Niets is vervelender voor een mogelijke klant als een trage website. Sterker nog, als het laden van je website teveel tijd kost is de kans groot dat de bezoeker ergens anders gaat kijken. Een goed hostingbedrijf zal er juist voor zorgen dat de laadtijd in orde is. Dat wil overigens niet zeggen dat elke website altijd even snel laad. Vaak is er niet een enkel aspect aan te wijzen wat zorgt voor een langere laadtijd, maar zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen. Een goed hostingbedrijf zal er in ieder geval voor zorgen dan de basisvoorwaarden voor een snelle website aanwezig zijn. Zo zal men extra aandacht hebben voor specifieke zaken zoals de TTFB tijd. Dit is de tijd die verstrijkt voordat de server reageert, de ‘Time To First Byte’. Gespecialiseerde hosting bedrijven zullen hier extra aandacht aan besteden. De snelheid waarmee de website wordt geladen heeft namelijk ook invloed op je positie in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Een website die snel wordt geladen zal dus beter scoren.

Backups

Hoe goed de webhosting die je kiest ook kan zijn, zonder een volledige backup van je website sta je machteloos als er een ernstig probleem zich voordoet. Een goed hostingbedrijf zal ten allen tijde de mogelijkheid bieden om regelmatig een backup te maken. Heb je gekozen voor een managed oplossing, dan zal dit een verantwoordelijkheid zijn van je provider. In dat geval hoef je daar ook niet naar op te kijken. In alle andere gevallen is het raadzaam om goed navraag te doen naar de mogelijkheid van het maken van backups. Niets is immers vervelender dan de ontdekking dat je alle belangrijke gegevens kwijt bent.

Belangrijke tip: zorg ervoor dat je een gemaakte backup kan downloaden naar je eigen computer, zo heb je altijd een recente backup bij de hand waarmee je jouw website snel kan herstellen.

Thomas Kleverlaan
Web ontwikkelaar

Wilt u meer weten over onze website ontwikkeling mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Abel Abels

Art director

Wilt u meer weten over onze huisstijl mogelijkheden?

Dank u! Uw inzending is ontvangen!

Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.

Gerelateerde blogs

Whatsapp button om contact op te nemen met Thomas van Thab Design

Gratis scan

Meer uit je website halen?

Laat je website gratis beoordelen door een echte expert!
Website voorbeeld van Dekker Bouw
Bedankt voor het insturen van je website! 
Binnen 24 uur krijg je de scan terug.
Oops! Something went wrong while submitting the form.