Wanneer je een website hebt, dan zul je ongetwijfeld met veel verschillende kanten te maken hebben. Naast het ontwerpen en bijhouden, heb je misschien ook wel te maken met klanten en bezoekers op je pagina. Nu zul je je misschien wel eens afvragen: 'Hoe belangrijk is het om mijn website te onderhouden en te hosten?'
Om op deze vraag kort antwoord te geven: ja, dat is zeker belangrijk. Maar omdat daar verschillende redenen voor zijn, gaan we daar in deze blog wat dieper op in, zodat je dadelijk zeker weet hoe je je website het beste kunt bijhouden voor je gebruikers.
Het heeft impact op de snelheid
Wanneer je je website regelmatig bijhoudt, dan heeft dit zeker invloed op de snelheid ervan. Hoe meer je de codering up-to-date houdt en hoe nauwkeuriger je bezig bent, hoe sneller gebruikers ook via je website kunnen surfen. Software als Wordpress en Joomla wordt er door geoptimaliseerd. En als je daar over nadenkt, is het wel degelijk belangrijk om een website 'snel' te houden. Want hoe vaak heb je misschien zelf al irritaties gehad omdat een website sloom was, en je er gewoon niet meer vooruit kon komen?
Hoe vaak moet mijn website een update krijgen?
Om je website zo goed mogelijk draaiende te houden, wordt er aangeraden om je website wekelijks te controleren en een uitgebreide update te geven. Voor kleinere aanpassingen tussendoor voor het optimaliseren van je website, zou je dagelijkse updates aan kunnen houden. Er zijn verschillende redenen waarom je website regelmatig een update zou moeten krijgen:
1 - Het risico op spam of virussen wordt zo verkleind, zeker als je op een domein zit die gebruik maakt van shared hosting. Door de updates continu draaiende te houden, voorkom je zwakke plekken en dat meerdere websites geraakt worden. Daarnaast kan het niet goed bijhouden van websites op de lange termijn zelfs een boete opleveren, zeker als je werkt met persoonsgegevens!
2 - Wanneer je je website update repareer je ook fouten in de software. Dit zodat jij en eventuele bezoekers de beste ervaring krijgen. Dit geldt ook voor thema's en plugins, zodat je een zo goed werkend mogelijk product hebt.
3 - Er is minder kans dat je opties voor je site misloopt. Zo heb je bij grotere namen als WordPress vaak nieuwe functies, zodat je je website makkelijker kan beheren. Soms kan dit ook automatisch ingesteld worden, waardoor thema's en plugins om de zoveel tijd de nieuwste software verkrijgen. Wel belangrijk: houdt ondanks die automatische instellingen nog steeds in de gaten of je website wel goed werkt, zodat je altijd een oude back-up kan terugzetten als dat niet zo is.
4 - Voor de nodige support is een nieuwere website handiger. Wanneer er iets misgaat en je hulp nodig hebt van een Helpdesk, dan is het fijn als zij met je mee kijken en jullie dezelfde functies voor je hebben. Tegenwoordig ondersteunen meerdere partijen alleen de nieuwste software versies, zodat bijwerken noodzakelijk is. Goed als het dan al bijgewerkt is, dan ben je al één stap verder!
Ben je wel veilig tegen hackers door verouderden plugin's?
Een verouderde plugin gebruiken geeft voor- en nadelen, afhankelijk om welke plugin het gaat. Als het een plugin is met een eenvoudige taak, die niet al te vaak een update nodig heeft, dan is vernieuwen niet altijd noodzakelijk. Maar met meerdere functionaliteiten en een grotere rol binnen je website, is een vernieuwing wel vaak beter. Dit omdat de kans dat de plugin het niet meer doet na verloop van tijd een stuk groter is.
Voor veiligheid is het daarnaast goed om te letten op hoe vaak een plugin vernieuwt wordt. Gebeurd dit nooit meer? Dan is de kans dat hackers er iets mee kunnen wel groter, dan dat er regelmatig een update plaatsvindt. Heb je een alternatief kunnen vinden met een regelmatige update? Dan is het advies om daarvoor te kiezen.
Host bij de zelfde partij die je website bouwt! En waarom wij dat adviseren
Wat tegenwoordig in trek is, is dat er pakketten worden aangeboden om je website te bouwen én te hosten. Naast dat dit tijdbesparend is, is het ook nog eens voordeliger voor jezelf. Het verhoogt de professionaliteit van je website, wanneer er iets misgaat hoef je niet bij meerdere partijen aan te kloppen én je hebt veel meer overzicht in de mogelijkheden en functionaliteiten.
Wil je starten met het bouwen van een website, een goede basis hebben voor eventueel vervolg hebben qua hosten? Via deze blog van VYZUAL kun je lezen hoe je dit uit handen kunt geven zonder je zorgen te maken.
Is het ook verstandig om backups te maken?
Dit is zeker belangrijk! Vaak bevat je website allerlei informatie, die goed bewaard moet blijven. Denk aan berichten, verschillende pagina's en de instellingen. Raakt je database beschadigd, wordt er iets gehackt of per ongeluk gewist? Dan kan je alles kwijtraken waar je hard voor hebt gewerkt. Dit kan sneller gebeuren dan je denkt, zeker als je met meerdere mensen aan een website werkt of je nog niet zoveel ervaring hebt in het onderhouden en hosten van een website.
Met een goede back-up neem je al een deel van die onrust weg, omdat dingen goed bewaard blijven. Gaat er iets fout? Dan kun je het ook sneller herstellen.
Maar hoe vaak een back-up nodig is, hangt volledig af hoe afhankelijk je bent van je website. Werk je er iedere dag mee? Dan is een back-up iedere dag nodig, om je website actueel te houden. Dit is anders als je je website maar een paar keer per maand gebruikt. Dan kun je de frequentie verlagen.
Het algemene advies is om ten minste 3 back-ups te houden en die op 2 verschillende plekken te bewaren. Denk aan een USB-stick en een externe harde schijf. Zo heb je altijd iets achter de hand, én kan er nog bij een fout in een nieuwe back-up de oude geïnstalleerd worden.
Voor wie graag wil weten hoe je een back-up moet maken én herstellen, dan is deze blog van Antagonist handig voor jou
Het verschil tussen hosting van Webflow en Wordpress
Het hosten van Webflow en Wordpress kent verschillen, die belangrijk zijn om te weten, zeker als je host! We zetten ze even voor je op een rijtje.
- Bij Webflow krijg je volledige vrijheid over designs, terwijl je bij Wordpress meer gebonden bent aan harde codes of standaard desings.
- Wordpress werkt meer met plugin's, waardoor je website soms moeilijker vindbaar is. Dit is anders met Webflow door een hoge kwaliteit code-output.
- In Webflow breng je de wijzigingen direct op je pagina's aan, terwijl je in Wordpress speciale dashboards en page editors gebruikt.
- Webflow heeft meer visuele instellingen, zodat je je onderdelen op het scherm kan verslepen. Bij Wordpress is dit ook mogelijk, alleen moet je dan eerst een speciale plugin downloaden.
Zoals je kunt lezen zijn er toch wat verschillen tussen Webflow en Wordpress. Wil je graag weten wat het beste is voor jouw website? Deze blog geeft daar tips over.
Zelf je hosting regelen? Of toch uitbesteden?
Dit is afhankelijk voor wat je doel is met je website. Heb je een simpele website die niet al te veel onderhoud nodig heeft, en waar je zelf goed mee uit de voeten kan door je ervaring? Dan is zelf je hosting regelen goed te doen.
Maar wanneer je minder ervaring hebt hierin, en onzeker bent in de mogelijkheden, dan is het toch slimmer om het uit te besteden. Er bestaan meerdere professionele bedrijven die hier goed in weten wat er nodig is om jouw website optimaal te laten draaien, en je kunnen adviseren in slimme keuzes.
Belangrijk is dan wel dat je een betrouwbaar bedrijf hiervoor kiest, zodat je geen verkeerde keuzes maakt. Licht je goed in over het eerdere werk van een bedrijf, lees de reviews en vraag na bij anderen. Zo maak je een goede start met je website, en werk je met mensen die jouw inzet begrijpen. Je kunt op die manier ook beter je kennis met anderen delen.
Voor het onderhouden en hosten van een website zijn dus aardig wat in's en out's. Je moet meerdere dingen rekening houden, en dat kan knap lastig zijn als je er onvoldoende ervaring in hebt. Bezoek eventueel de links in deze blog, voor meer inzicht over de verschillende functionaliteiten van een website.
Wil je nu meer over dit onderwerp weten, of over andere dingen lezen die te maken hebben met het werken met een website? Bezoek dan onze pagina voor meer informatie.